Cetatea Soroca – unicul monument de istorie în RM

0
3087

Cetatea Soroca este o cetate moldovenească din secolul al XV-lea, clădită din lemn de Ștefan cel Mare, în fața vadului peste Nistru. Cetatea a fost reconstruită ulterior (mijl. secolului al XVI-lea) de către Petru Rareș, care a reconstruit zidurile în piatră.
Cetatea Soroca a fost înălțată împotriva cetelor tătare de pradă, care prin vadurile Nistrului, își croiau drum în Moldova. Soroca este o fortăreațămică, un castel pentru adăpostul unei străji de pază împotriva tătarilor, nefiind una mare, ca Suceava Cetatea Albă sau Hotinul, cu două rânduri de ziduri.
După doi ani de restaurare din fonduri europene, Cetatea Soroca a deschis larg uşile pentru vizitatori. În cadrul proiectului de reconstrucţie, au fost restaurate turnurile cetăţii, a fost reparat drumul de strajă şi scările de la intrare. Totodată, a fost amenajată curtea cetăţii.

Imaginea Cetăţii Soroca este aplicată pe partea din spate a carnetului de identitate a Republicii Moldova, precum şi bancnotele MDL de 20 de lei.

Cetatea de la Soroca e unicul monument de istorie și artă medievală moldovenească, ce s-a păstrat integral, așa cum a fost conceput de meșterii zidari.Soroca, fiind singura dintre cele patru cetăți moldovenești de la Nistru (Hotin, Soroca, Tighina și Cetatea Albă) care se află în prezent pe teritoriul controlat de Republica Moldova, este și singura care a conservat, deasupra portalului, capul de bour moldovenesc.

În cetatea Soroca au poposit asemenea personalităţi istorice precum Bogdan Hmelniţchi, Timuş Hmelniţchi, Alexandr Suvorov, Petru I. Astăzi, aici se strâng turişti din întreaga lume iar în incinta cetăţii activează un muzeu.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here