Cum să administrăm corect un medicament?

0
1874

Se pare că nu este nimic complicat în administrarea medicamentelor. Cum și când să administrăm medicamentul este o chestiune importantă de care depinde sănătatea și tratamentul efectiv.  Cum deci, este corect să administrăm un medicament?

Respectați  cu strictețe timpul administrării medicamentului. De ex. la recomandarea medicului  de 2 ori pe zi, înseamnă la fiecare 12 ore . Excepție fac somniferele, cardiace sau antiastmatice. Ce ține de medicamentele de urgență este cazul să le administrați imediat la necesitate.

Până la masă? În timpul mesei? Sau după masă? Este necesar de a urma cu strictețe recomandările medicului sau farmacistului, fiindcă medicamentele sunt elemente chimice ce intră în reacție cu organismul nostru. De ex. acidul acetilsalicilic irită mucoasa stomacală, unele antibiotice însă, sunt distruse de sucul gastric. Unele medicamente nu suportă alimentele, absorbția acestora fiind împiedicată, iar altele din contra, au nevoie să fie luate în timpul mesei cum ar fi cele de fermentare.

Dacă este indicat să luați medicamentul pe ”nemâncate”, aceasta înseamnă cu 30-40 minute înainte de masă, atunci când în stomac încă nu sunt enzime digestive. Important! Medicamentele se administrează doar cu apă!  După aceasta nu este voie să mâncați încă 30-40 minute. Este foarte important de precizat acest moment cu medicul. Luați în considerare faptul că medicamentele ce irită stomacul, cum ar fi aspirina, nu trebuie amestecate cu produsele iuți sau acre, antidepresivele ce sunt combinate cu alimente bogate în tiamină, cum ar fi brânza, icre, pot provoca somnolență în timpul zilei. «Independent de masă» sunt luate antibioticele, anti-hipertensive și anti-diaree,antiacide.

Atenție!Dacă medicul nu a specificat regimul administrării medicamentelor, iar in instrucțiune nu sunt specificați acești parametri, atunci medicamentul trebuie luat cu 30 minute până la masa, fapt ce este recomandat pentru mai mult tipuri de medicamente. Comprimatele trebuie administrate cu apă potabilă, nu  ceai, nu suc, nu compot și nu apă carbogazoasă. Medicamentele în capsule nu trebuie deschise. Comprimatele masticabile trebuie să se mestece cu atenție. Forma de eliberare a medicamentului nu este selectată pentru  aspectul și nu pentru confortul pacientului și pe baza farmacocinetică și farmacodinamică medicamentului.

Nu combinați incompatibilul! În mod ideal, toate medicamentele ar trebui luate separat. În cazul în care cantitatea depășește 2-3 bucăți, se lasă intervale de 30 minute între consumul de medicamente.

Nu supliniți niciodată de sine-stătător prescripția medicului cu medicamente ”utile” după părerea Dvs. – pentru imunitate, ficat, ierburi șa. Întotdeauna exprimați doleanțele Dvs. medicului și coordonați cu acesta toate inovațiile. Medicul trebuie să fie la curent despre toate maladiile Dvs. și despre prescripțiile altor medici.

Respectați cu strictețe durata tratamentului. Deseori medicamentele sunt recomandate a fi luate o pentru termen lung bazat pe efectul cumulativ sau pentru asigurarea rezultatul obținut. Nu există nici o altă cale de a depăși boala/maladia, decât un mod corespunzător și suficient de lung pentru administrarea medicamentelor.

Nu ratați recepția medicamentelor. Dacă totuși ați omis luarea medicamentului, atunci 1-2 ore nu este târziu de al administra. Dacă a trecut mai mult timp, atunci luați medicamentul conform graficului, însă nu dublați doza preparatului.

Pastilele hormonale și antibioticele necesită o respectare strictă a graficului de administrare.

Urmați cu strictețe regulile de administrare a medicamentului! Doar atunci, medicamentele vor oferi un efect necesar și nu vor provoca efecte secundare nedorite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here