Cum să evaluăm gradul de fiabilitate a unei Bănci?

La momentul actual toate Băncile din RM deţin un portofoliu competitiv de produse şi servicii – depozite, credite, transferuri ş.a. La selectarea unei Bănci trebuie în primul rând să vă determinați ce servicii sau produse doriţi. De a păstra banii în siguranţă? De a beneficia de un credit? De a majora cifra de afaceri

0
1646

Cum să alegem corect o Bancă? Mai jos sunt criteriile financiare care determină o Bancă de încredere.

Rezultatele financiare

Toate Băncile sunt obligate să plaseze raportul financiar în presă. Este cazul să găsiţi doar banca ce vă interesează şi să vedeţi rezultatele financiare ale acesteia. La fel puteţi compara şi rezultatele pentru lunile precedente de activitate.
Activele Băncii

Cel mai bun indicator a fiabilităţii Băncii sunt activele, acestea trebuie să fie cît mai ridicate. În cazul unei băncii, activele sunt formate din totalitatea plasamentelor acesteia în credite, în titluri de stat, în obligațiuni, pe piața interbancară, pe piața de capital, pe piața bursieră etc., la care se adaugă clădiri, terenuri, echipamente şi alte imobilizări (participări, acțiuni deținute la alte societăţi).

Bilanţul

Un interes deosebit trebuie să prezinte şi bilanţul pe credite şi depozite. Orice evaluare de active, firmă sau societate etc. are ca punct de pornire bilanţul contabil, deoarece în el se reflectă volumul fondurilor proprii, piaţa, strategiile aplicate, acesta reflectă situaţia patrimoniului, a averii acumulate de bancă de la înfiinţare şi rezultatele financiare obţinute.

Creditarewhite business woman in office

O bancă de succes creditează. Mai mult, posedă mai multe produse de creditare pentru a satisface necesităţile de consum a oricărui client. În cazul în care banca oferă credite imobiliare persoanelor fizice, credite pentru startarea afacerii persoanelor juridice, puteţi avea încredere într-o astfel de Bancă. Iar lipsa ofertelor de creditare ar trebui să atragă atenția potențialilor investitori.
Alţi indicatori pentru determinarea unei Bănci de încredere ar fi:

— Componența Consiliului de Administrare — de preferat că acestea să fie mai multe societăţi naţionale şi internaţionale.

— Activitatea şi istoria băncii. Verificaţi de cît timp Banca activează pe piaţă, ce distincţii sau premii a obţinut pentru activitate.

— News feed – cît de activă este Banca în domeniul de promovare sau a ofertelor? Vine cu tendinţe sau promoţii noi? Este şi acesta un indicator pozitiv.

— Feedback – ce se discută pe on-line despre Banca pe care aţi selectat-o. Are aceasta o imagine pozitivă? Are feedback pozitiv sau negativ de la clienți? Nu ignoraţi comentariile.
Succese la selectarea unei Bănci fiabile!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here