Cum să prevenim un accident vascular cerebral și să facem față consecințelor?

0
1787

Accidentul vascular cerebral se întâmplă aproape întotdeauna subit. Persoana începe să simtă slăbiciune, amețeală, durere de cap bruscă, amorțeală în corp și poate pierde cunoștința.

Din nefericire, cele mai multe persoane care suferă un accident vascular cerebral nu recunosc simptomele şi nu ştiu ce trebuie să facă în astfel de situaţii. Printre simptomele care apar în cazul unui accident vascular cerebral se numără: amorţirea bruscă a feţei, braţelor sau picioarelor, mai ales pe o parte a corpului, dificultăţi în vorbire şi înţelegere, tulburări de vedere, ameţeală, pierderea echilibrului, dificultăţi motorii şi dureri de cap severe.

Accidentul vascular cerebral (AVC) este denumirea comună a mai multor tulburări care apar atunci când circulaţia sangvină spre creier este blocată iar celulele nervoase sunt lipsite de oxigen şi substanţe nutritive. Din acest motiv, funcţionarea neuronală este alterată sau compromisă definitiv. Este posibil, de asemenea, ca ţesutul nervos respectiv să moară. Din această cauză, este necesară intervenţia medicală de urgenţă. Cu cât este mai mare durata de timp în care un accident vascular cerebral rămâne netratat, cu atât mai mari vor fi leziunile. Succesul terapeutic depinde, deci, de promptitudinea instituirii tratamentului medicamentos.
Accidentul vascular cerebral este a treia mare cauză de deces. Probabilitatea de a suferi un AVC creşte odată cu înaintarea în vârstă, riscul dublându-se la fiecare 10 ani, după împlinirea vârstei de 35 de ani. 5% din populaţia peste 65 de ani a avut deja un accident vascular cerebral.
Printre factorii de risc ale accidentului vascular se numără – ateroscleroza, varice, tromboflebită, și diabetul zaharat.

Cum recunoașteți simptomele unui accident vascular cerebral:
1. Rugaţi pacientul să zâmbească şi observaţi dacă faţa nu e simetrică sau buza e căzută într-o parte.
2. Rugaţi pacientul să-şi ridice ambele braţe şi observaţi dacă unul dintre ele rămâne mai jos.
3. Rugaţi pacientul să rostească o propoziţie scurtă şi observaţi dacă are dificultăţi în vorbire sau nu găseşte cuvintele.
4. Nu pierdeţi timpul, sunaţi la numărul de urgenţă pentru că accidentul vascular cerebral trebuie tratat medicamentos sau chirurgical cât mai rapid pentru a preveni atacurile ulterioare cu potenţial mortal şi leziunile permanente asupra creierului.

Pentru a limita riscul atacului cerebral medicii recomandă:

Scurte plimbări zilnice sau mişcare la sala de sport – 20 de minute de plimbare în aer liber pe zi, în ritm alert, sunt suficiente pentru a ne feri de orice problemă de sănătate.
Depresia și stresurile – tristețea, supărarea sau mâhnirea pot creşte şansele unui atac cerebral cu 30%.
Dormiți suficient – nu mai puţin de 7 ore şi mai mult de 10 ore pe noapte. Experţii de la Universitatea Harvard au demonstrat că persoanele care dorm mai mult de 10 ore pe noapte au cu 63% mai multe şanse de accident vascular cerebral.
Nu neglijați durerile de cap – în cazul în care migrena este însoţită de lumină înceţoşată şi apariţia unor pete oarbe în câmpul vizual, trebuie să avem mare grijă, fiindcă acestea pot semnala o circulaţie a sângelui defectuoasă, deci un risc crescut de accident vascular.
Aveți grijă de inimă – ritmul cardiac neregulat, bătăile rapide ale inimii sau, din contra, mult prea lente, asociate cu respiraţia îngreunată şi durerile în piept pot fi semnale de risc ale atacului. Adresați-vă de urgență la medic.

Consumați alimente bogate în potasiu – cartofii dulci, stafidele, bananele şi sucul de roşii sunt surse excelente de potasiu, nutriment care în cantităţi recomandate poate reduce cu 20% riscul de accident vascular cerebral. Alte surse importante de potasiu sunt: fructele şi legumele proaspete, peştele, carnea slabă (curcan, pui) şi produsele lactate ci conţinut scăzut de grăsimi.
Păstrați calmul și echilibrul – persoanele agresive şi nervoase sunt la mare risc de a fac un atac cerebral.
Renunţarea la fumat, limitarea consumului de alcool, regimul alimentar bogat în fructe şi legume, păstrarea în limite normale a greutăţii corporale, controlul regulat al glicemiei şi a tensiunii arteriale, precum şi mişcarea zilnică sunt principalele căi prin care se pot reduce semnificativ riscul de atac cerebral, afecţiunea medicală majoră şi a treia cauză de mortalitate din lume.

Duceți un mod de viață sănătos!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here