Cum să vorbim în public şi să devenim unu bun orator

"Orice idee semnificativă îşi pierde din valoarea sa, dacă este prost exprimată" - Voltaire

0
4681

Vă este frică să ţineţi discurs în faţa unui public şi nu puteţi expune gândurile? Nu reuşiţi să captaţi atenţia publicului şi să convingeţi?

Comunicând cu oamenii, este de observat faptul că majoritatea nu pot acapara atenţia cu discuţiile lor. Doar din motivul că nu pot vorbi frumos.
Ce înseamnă „a vorbi frumos”? Înseamnă a vorbi clar, inteligibil, cu intonația corectă, moderat emoțional, astfel, pentru a convinge interlocutorul sau interlocutorii în corectitudinea discuţiei şi concluziei acestora. Despre un om care vorbește frumos, se zice că el are darul de elocvență sau aptitudini oratorice.
Scopul unui discurs este nu doar de a transmite publicului unele informații, dar, de asemenea, să-l convingă în corectitudinea sa, pentru a îl îndemna la acțiuni suplimentare.
În discursul său, comunicatorul, trebuie să provoace ascultătorilor o reacție emoțională, o atitudine mentală specială, așa că, aceasta nu ar trebui să fie monotonă, incertă sau neclară. Gândurile acestuia trebuie să fie vii şi aprinse, el ar trebui să fie gata să le împărtășească cu publicul – numai atunci discursul său poate fi numit frumos.

De ce trebuie să vorbim frumos?
Persoanele care ştiu şi pot să vorbească frumos şi să îşi expună gândurile coerent au fost întotdeauna apreciate, fac mai rapid o carieră, decât cei care nu pot să se exprime. Fiecare angajat, manager sau mai mult, persoană publică, trebuie să înveţe să îşi exprime gândurile în mod logic și clar, să influențeze și să convingă interlocutorul său.

Ce împiedică oamenii să vorbească frumos?
Multor oameni le este frică atunci când trebuie să vorbească în public sau să vorbească cu străinii. Această frică este numită de psihologi „logofobia”. Oamenii ce suferă de această fobie, au frică enormă de discuţii, aceştia încep să aibă temeri, frică, bolborosesc şi nu se pot concentra. Această frică este legată de faptul că persoana nu are încredere în sine, în capacităţile sale, în cunoştinţele sale, în experiența acumulată, în faptul că discursul său va fi interesant și va putea menține atenția publicului.

Cum ne învăţăm să vorbim frumos?

1 Celor care doresc să stăpânească arta elocvenței, va fi util să se înscrie la cursuri de instruire pentru a învăţa abilitățile de discurs public, programul cărora include un şir de performanțe individuale.

2 Oamenii, care de obicei vorbesc prea repede sunt supuşi unor emoţii. De această latură se poate scăpa dacă, de fiecare dată înaintea începerii fiecărei fraze din discurs, veţi respira adânc. De asemenea, trebuie să ne convingem pe noi înşine că discursul nostru este interesant și nimeni nu urmează să îl întrerupă.

3 Vocea Dvs. nu trebuie să fie silenţioasă şi incertă, în caz contrar, nimeni nu Vă va auzi.

4 Deseori, în clipele de relaxare noi nu avem obiceiul de a urmări exprimarea proprie, din acest motiv folosim cuvinte parazite, care blochează discursul şi ne împiedică să auzim sensul frazei. Ar fi util să înregistrăm convorbirea noastră ca apoi să o ascultăm şi să o analizăm.

5 Pentru a vă simţi încrezători, trebuie să înțelegeţi subiectul abordat și respectiv să posedaţi cunoștințele corespunzătoare, din acest motiv trebuie în mod continuu să evoluaţi şi să vă aprofundaţi cunoştinţele.

6  Încrederea noastră în forţele proprii nu trebuie să se transforme în supraapreciere. Timbrul discuției trebuie să fie unul prietenos, nu şi arogant, chiar dacă interlocutorul nu are dreptate.

7 Este importantă păstrarea contactul vizual cu audienţa sau cu interlocutorul. Privirea perfidă sau examinarea celor din jur, distrag atenția și nu permit concentrarea pe tema conversației.

8 Orice persoană trebuie să fie aptă de a menţine o conversaţie, chiar dacă  se află printre oameni străini sau puţin cunoscuţi. Pentru aceasta este necesar de a avea la îndemână câteva teme populare, care nu sunt străine interlocutorilor, pentru ca să nu nimeriţi  într-o situaţie penibilă încercând să completaţi pauza creată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here