[dropcap]C[/dropcap]reşterea viţei de vie în Moldova îşi are originile încă din timpurile preistorice, iar din evul mediu şi până în prezent constituie ramura principală a economiei moldoveneşti. Secole la rând au fost consolidate tradiţiile de creştere, de îngrijire şi de prelucrare a viţei de vie, transformând aceasta în băutură miraculoasă. Astăzi, este de neînchipuit să cunoşti Moldova fără a gusta din această băutură splendidă, în care vinificatorii îşi depun toată silinţa, dibăcia şi o parte din suflet, precum şi fără a vizita vinăriile şi podgoriile ţării.
La momentul actual, suprafaţa ocupată de vii alcătuieşte mai bine de 100 000 mii hectare. Moldova cu drept deplin intră în primele zece ţări ale lumii producătoare de vin. Pe teritoriul întregii republici sunt mai bine de 150 de întreprinderi de prelucrare a strugurilor. Fiecare dintre acestea dispune de plantaţii bogate de viţă de vie.

[pull_quote_right]E vinul de-azi mai rău ca cel de ieri, amicii mei? Mai bun ca orice vin băut e cel pe care-l bei!’’  Mihai Eminescu[/pull_quote_right]

Oaspeţii ţării noastre dispun de ocazia unică nu doar de a cunoaşte procesul de fabricare a vinului şi istoria acestei ramuri, dar şi singuri să încerce a culege struguri şi a stoarce must. Iar la începutul lunii octombrie Moldova devine un adevărat centru al culturii vinicole. In acest an la cea de-a 13-a ediţie a Zilei Naționale a Vinului este prezentată sub brandul unic de ţară „Vinul Moldovei. O Legendă Vie”. În zilele de 4 şi 5 octombrie, centrul capitalei va găzdui una dintre cele mai frumoase sărbători naționale, unde reprezentanții sectorului vitivinicol al Moldovei, alături de oaspeții din țară și de peste hotare, vor celebra Vinul Moldovenesc.

În această perioadă are loc parada vinificatorilor, concursul pentru cel mai bun vin de casă, competiţiile între vinificatori şi, desigur, expoziţia largă a băuturilor fabricate în ţară. Evenimentul este acompaniat de un show aprins, cântece, dansuri şi degustări.

Atenţionăm că puteţi să profitaţi de ocazia de a petrece zile de neuitat în complexele turistice vinicole, să vedeţi procesul de producere a vinului, să degustaţi vinuri veritabile şi să admiraţi colecţii rare de vinuri, să parcurgeţi cu automobilul „împărăţiile“ subterane renumite în toată lumea, să admiraţi colecţii rare de vinuri. Vinăriile Moldovei sunt faimoase prin colecţiile impunătoare de vinuri, enigmatice prin galeriile subterane şi onorabile prin numele marcante ale personalităţilor care le-au vizitat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here