Ion Ghimpu – Carismaticul prezentator al știrilor TV21

Îl vedeți seară de seară la orele 19.30 pe el - cel care vă aduce ultimele noutăți din țară și de peste hotare. Este tânăr, energic și ambițios. D-lui a vorbit într-un interviu exclusiv, acordat pentru PROMO Plus despre ce înseamnă pentru el această profesie și a explicat pe îndelete de ce a îmbrățișat munca de jurnalist. Să facem cunoștință cu Ion Ghimpu, carismaticul prezentator al știrilor de la postul TVC 21.

0
2305

Dvs. sunteţi prezentator de ştiri. Prima întrebare e foarte simplă: Când aţi început?
Am început acum doi ani…Era vara anului 2013, an în care am absolvit Facultatea de Inginerie Mecanică, Industrială și Transporturi a Universității Tehnice din RM. Deci, nici o tangenţă cu jurnalismul! Totusi, un prieten care mă cunoaşte încă din anii de liceu, a decis să mă informeze despre faptul ca la postul TVC 21 se caută oameni dornici de muncă! Ei bine, am zis de ce nu?! Am mers acolo, am avut un scurt dialog cu producatorul de atunci, şi, în aceeaşi zi am mers în teren cu o echipă de filmare. Totul s-a întamplat foarte repede şi bineînţeles aveam un sentiment de neîncredere. Chiar şi aşa m-am descurcat, şi cel mai important, e că mi-a plăcut enorm! Ajuns la redactie, mi s-a dat un model şi mi s-a spus să construiesc o ştire. După mai bine de 2 ore, am reuşit s-o duc pînă la capăt şi mare mi-a fost norocul să aud de la redactor doar cîteva obiecţii. Imediat am mers în camera de inregistrare a vocii, acolo unde am şi primit primele cuvinte de laudă, dar şi vestea că sunt aşteptat a doua zi cu noi forţe! Uite aşa spontan, am ajuns să muncesc în calitate de reporter la postul de televiziune TVC21.
E clar cum ai devenit reporter. Dar cum ai ajuns sa fii prezentator de stiri?
Venirea mea la pupitrul de ştiri e legată în mare parte de plecarea unui coleg de-al meu… Nici prin cap nu mi-a trecut că aş putea să-i iau locul! Deci, la fel de spontan m-am pomenit la ora 19.30 in emisie directa cu principalul buletin de ştiri! Emoţii? Nu, deloc! Doar că tremura carnea pe mine! Tin minte ca am facut mai multe gafe, ce ţin de pronunţare, dar asta e! Şi în prezent, uneori se mai întamplă!
Care a fost prima Dvs. ştire?
Primul subiect de autor, care m-a facut şi mai mult să îndrăgesc jurnalismul, a fost un reportaj special în care am reflectat o zi din viata angajaţilor întreprinderii municipale Regia “Autosalubritate”. A fost interesant dar în acelaşi timp deloc usor! Oamenii care lucrează acolo, au o dedicatie aparte. Nu cred că mulţi ar fi în stare să muncească zilnic cîte 8-10 ore, începînd cu ora 5 dimineaţa. Mai mult! Nu cred că mulţi dintre noi, ar fi în stare să suporte mirosul cauzat de deşeurile mejanere! M-am convins de asta, devenind pentru o zi gunoier! Şi pot să zic cu certitudine că oamenii de acolo merită tot respectul, pentru munca depusa zi de zi în folosul comunităţii.
Cum consideraţi, aţi obţinut multe în viaţă? Sau mai aveţi la ce tinde pe plan profesional?
Aş prefera să fac o recapitulare a reuşitelor şi succeselor mele, pe la 80 de ani! Dar pînă atunci, nu-mi rămane decît să muncesc cu multă ambiţie şi perseverenţă, ca să am realizări remarcabile atît pe plan profesional cît şi pe cel personal.
Aţi profitat vreodată
de statutul Dvs.?

Categoric nu consider că am un statut autoritar, de care aş putea profita! Bineînteles că toţi cei care m-au cunoscut înainte de a deveni prezentator de ştiri, şi-au schimbat un pic atitudinea. Eu însă m-am străduit de fiecare dată să rămîn acelasi, fiindcă mereu mă conduc de proverbul: Să fii Domn e o întîmplare, să fii om e lucru mare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here