Probleme cu vederea: nu evitați aceste simptome!

0
1723

Probleme cu vederea: nu evitați aceste simptome!

Având grijile cotidiene, mulți oameni nici nu observă simptomele alarmante. Astăzi, milioane de oameni au diverse probleme cu vederea, unele dintre ele apărând foarte lent și imprevizibil. Cu cât mai devreme vă adresați la medicul oftalmolog cu atât mai repede veți preveni problemele cu vederea. Mai mult, unele probleme cu vederea pot fi indicatori ai altor boli grave.

Vedeți mai jos cele mai importante simptome care demonstrează despre problemele aparente de vedere sau care indica asupra altor probleme.

  1. Vedeți imaginile blurat (ca prin ceață)

Potrivit oftalmologilor, aceasta este una dintre plângerile frecvente ale multor pacienți, căreia trebuie să se acorde o atenție deosebită. În cazuri mai grave, acest simptom poate indica debutul cataractei, glaucomului, manifestări ale bolilor corneene, probleme cu vasele retinei. Dacă nu mergeți la medic la timp, problema va trebui rezolvată chirurgical.

Mai mult, acest tip de imagine blurată trebuie să alerteze persoanele ce depășesc vârsta de 40 de ani, fiindcă acesta este primul simptom ale unei patologii serioase – deteriorarea ireversibilă a retinei, care poate duce eventual la orbire. Din acest motiv, neapărat consultați medicul oftalmolog, pentru a nu rata șansa de a stopa deteriorarea retinei.

  1. Fotofobie

Toleranță slabă la lumină puternică nu este un simptom inofensiv. Acest lucru poate indica prezența bolilor infecțioase, inflamației sau traumei, precum și stadiul inițial al glaucomului.

  1. Pete ”oarbe”

Acest fenomen este considerat normal dacă durează câteva minute după o acțiune  bruscă (de exemplu, cum ar fi sculatul din pat). Dar poate fi, de asemenea, un simptom deranjant ce zice despre alimentația insuficientă a retinei. Dacă problema persistă mai mult de 3 minute – consultați imediat un medic, deoarece se poate manifesta detașarea retinei sau chiar și hemoragia. Încă alte sisteme ce pot fi semne indirecte ale altor boli.

  1. Petele luminoase, cercurile iridescente, zig-zag urile și pierderea vederii periferice

Astfel de simptome indică cel mai adesea o migrenă, care este însoțită și de durere severă în frunte sau pe o parte a capului. Când atacul este terminat, simptomele ce țin de vedere ar trebui să dispară.

  1. Bifurcație

Dacă o persoană simte că obiectele par să se dubleze și vizibilitatea pare a fi ca prin ceață în același timp, mersul devine instabil, este necesar imediat contactarea medicului. Aceste simptome pot însoți stadiile incipiente ale sclerozei multiple, intoxicațiilor, tulburărilor circulației sangvine și chiar tumorilor cerebrale.

  1. Orbire bruscă

O pierdere bruscă de vedere pentru câteva ore servește ca un avertisment periculos al trombozei arterei centrale a retinei. În acest caz, nu există timp pentru gândire – trebuie să contactați imediat un medic! În caz contrar, vederea poate dispărea pentru totdeauna, deoarece, în absența alimentării cu sânge, retina se distruge  în doar câteva ore și va fi imposibil să o salvați.

Problemele oculare nu sunt întotdeauna un semn al unei boli grave. De exemplu, înroșire și sindromul ”de ochi uscat” sunt simptome frecvente a celor care iubesc sa stea timp îndelungat la calculator sau în alte gadget-uri. Pentru a nu dăuna vederii, aveți nevoie să clipiți mai des și să utilizați picături de hidratare pentru cornee.

Examinările periodice sau regulate la medicul oftalmolog sunt foarte importante pentru menținerea sănătății ochilor. Dacă problemele de vedere și maladiile oculare vor fi identificate la timp, pot fi luate măsuri corespunzătoare pentru a ajuta la prevenirea pierderii vederii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here