Sanitas Per Aquam Sănătate prin Apă

Destindere pentru mușchi și minte, relaxare totala, răsfăț al trupului și confort al spiritului – SPA-ul este toate aceste lucruri la un loc. Termenul care desemnează locația în care găsești toate acestea provine din abrevierea unei expresii latine: Sanitas Per Aquam – Sănătate prin Apă.

0
1403

SPA-ul face parte din valorile moderne, din viața omului modern care are nevoie să-și regăsească liniștea, echilibrul interior, calmul și energia.Astăzi, SPA-ul se găsește în aproape orice regiune a lumii și a evoluat în funcție de cei care l-au frecventat și de servicii. De exemplu, în urmă cu 50 de ani, în SUA, SPA-ul era destinat exclusiv unei elite, răspunzând unei clientele cel mai adesea de femei supraponderale sau cei înstăriţi în căutare de răsfăț. Între timp, SPA-ul a demonstrat clar că se bucură să servească pe oricine e interesat de o oază de liniște.
Termenul SPA, tradus de cele mai multe ori în “Sănătate Prin Apa”, derivă încă din antichitate, fiind utilizat în culturile înfloritoare ale Imperiului Roman, Greciei și Orientului Îndepărtat. Virtuțile curative și igienice ale apei au fost cunoscute și folosite din cele mai vechi timpuri. Egiptenii cu 3000 de ani I.C. practicau terapii cu apa similare celor din Spa-urile de azi, Grecii au introdus terapiile cu apa rece, în special pentru Spartani și tot ei au introdus terapiile cu apă Imperiului Roman. Evreii practicau procedee de purificare în Marea Moarta, Romanii au descoperit izvoare tămăduitoare și au construit Spa-uri care funcționează și astăzi.
SPA-ul poate fi privit ca o stare de spirit, un mod de a privi îngrijirea, o filozofie ce constă în adoptarea principiilor speciale de îngrijire. Frecventarea unui SPA nu mai înseamna un moft, ci ajunge să fie chiar o necesitate, fie că este vorba de tratarea unor dureri de spate, sau a unor afecțiuni mai grave, mersul la SPA ne poate ajuta să combatem multe probleme de sănătate. Răspunzând cerințelor actuale și conștientizării tot mai vizibile a necesitații atingerii și menținerii unei stări de sănătate optime pentru corp, minte și suflet, SPA-ul de azi s-a transformat în centru Wellness, oferind servicii de sănătate, prin soluții de prevenție, ameliorare și chiar vindecare, într-un mediu de liniște și relaxare.
Ce tratamente facem într-un centru SPA? La un SPA poți beneficia pe lângă terapii, de ritualuri aparte ce se realizează după aceeași rețetă în toate instituțiile sau, dimpotrivă, sunt tratamente specifice unui anumit centru SPA. Ritualurile includ de obicei și o ședință de masaj, de un anumit tip (lomi lomi, shiatsu, thai etc.), o exfoliere, o împachetare, și de multe ori și o baie. Masajul în general are atât un efect de relaxare, cât și unul terapeutic: te scapă de durerile locale, te eliberează de stress și îți favorizează circulația sângelui, acest aspect având beneficii multiple asupra sănătății.
Pe lângă masajele terapeutice (spate și gât, de exemplu) și de relaxare, sau masajele care provin dintr-o filosofie veche de mii de ani (ex. masajul ayurvedic, polinezian care difuzează și canalizează fluxul energetic în corp și spirit, aducând liniște și îmbunătățind tonusul) – care au consacrat Spa-urile, alte două elemente de nelipsit dintr-un centru wellness sunt sauna și hammamul (baia turcească sau sauna umedă – cu aburi). Există mai multe tipuri de saună (uscată, cu infraroșu, aromo-sauna) iar fiecare răspunde anumitor preferințe. Indiferent de sauna aleasă, efectele ei sunt: înlăturarea tensiunii musculare, detoxifierea, stimularea arderii grăsimilor și întărirea sistemului imunitar.
Frecventarea unui SPA oferă timp pentru tine însăți, pentru a te relaxa, a te revigora și a lua o pauză de la stresul cotidian și, nu în ultimul rând, pentru a te răsfața. Experiența SPA începe chiar de la intrarea într-un astfel de centru, prin atmosfera pe care o degajă: muzica, arome, decor, lumina. Acesta atmosferă trezește toate simțurile. Întâlnești aici forma cea mai blânda și armonioasa de sunete, culoare, aroma de ceai, esențe naturale, parfumuri, lumina, texturi și culoare și alte ingrediente delicioase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here