Toamna în grădină

Deși dimineața și seara nu mai este la fel de plăcut în grădină, din cauza temperaturilor scăzute, toamna este un anotimp plin pentru grădinari. Este momentul plantării florilor bulboase de primăvară și scoaterea celor de vară. Zilele de sfârşit de toamnă nu sunt favorabile grădinarilor şi trebuie să ne facem timp pentru ultimele pregătiri pentru iarnă în grădină!

0
1463

Nu trebuie să uităm nici de florile de apartament, care trebuie aduse în casă dacă vrem să ne bucurăm de ele și la anul. Mai jos sunt specificate cele mai importante lucrări de toamnă în grădina de legume, livadă, la trandafiri și la gazon:
Lucrări în grădina de legume – strângem ultimele legume, curățăm straturile de buruieni, culegem semințe de flori, săpăm pământul și împrăștiem compost.
Lucrări în livadă – recoltăm merele, perele, gutuile; pentru a proteja trunchiul pomilor, le putem acoperi cu un strat subțire de var, putem planta pomii fructiferi, recoltăm struguri și facem vin sau must J. Dacă aţi avut ceva infecţie cu ciuperci la pomii fructiferi este important îndepărtarea fructelor mumificate, pentru că acolo iernează ciupercile.
Gazonul și trandafiri – este bine de știut, că acum este momentul ideal pentru plantarea trandafirilor, este recomandat să mai efectuăm o ultimă tundere a gazonului, înainte de primele ninsori, putem împrăștia îngrășământ pentru gazon, frunzele căzute trebuie adunate și arse sau puse la compost. Cel mai important este adunarea frunzelor de pe gazon, care este un excelent material de compostat, dar dăunează mult dacă este lăsat pe peluză pe timpul iernii. Dacă pomii au fost afectaţi de ciuperci, compostarea frunzelor nu este recomandată, dar este şi mai important adunarea de sub pom, şi arderea sau îngroparea lor, altfel vor fi sursa infecţiei primăvara următoare.
Cei care au maşina de tuns gazonul cu colector, pot rezolva problema foarte uşor şi rapid odată cu ultima tăiere a gazonului, ea fiind foarte eficientă şi în adunarea frunzelor, metoda funcţionează doar dacă terenul este suficient de uscat.
Protecţia de îngheţ. Uneltele, mobilierul de plastic, furtunurile de cauciuc trebuie depozitate în locuri ferite de umezeală. Uneltele trebuie curăţate, spălate şi unse cu ulei înaintea depozitării.
Dacă aveţi maşini cu motor de benzină (maşină de tuns gazon etc.), este necesar să goliţi rezervorul de benzină, şi să le curăţaţi înainte de depozitare. Uleiul trebuie schimbat în fiecare an.

Spor la treabă!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here