Traditii de Paste din intreaga lume

Paștele reprezintă cea mai importantă sărbătoare a creștinității și, bineînțeles, cea mai asteptată. Creștinii de pretutindeni devin un tot întreg în această perioadă și împărtășesc taina Învierii Domnului. Unele tradiții se mențin în cea mai mare parte a lumii (spre exemplu, mielul, ouăle), în timp ce alte tradiții variază în funcție de specificul fiecărei țări și de istoria acesteia.

0
1673

Sărbătoarea Paștelui semnifică momente petrecute în familie, alături de cei dragi, așezați în jurul unei mese îmbeleșugate de unde nu lipsesc ouăle roșii, pasca și cozonacii. Toți copiii din Moldova așteaptă cadouri de la Iepurașul de Paște. În schimb, micuții din Australia sunt nerăbdători să primească daruri de la Bilby, cangurul prietenos.
În Statele Unite ale Americii, sărbătorile pascale sunt celebrate cu ajutorul paradelor. Cea organizată în orașul Atlantic are o istorie de 140 de ani și este cea mai veche de pe continentul american, în timp ce parada din New York, de pe Fifth Avenue este, cu siguranță, cea mai populară.

În multe zone din Marea Britanie, trupe formate exclusiv din bărbați, dansează pe ritmuri vechi, învățate din strămoși pentru a alunga spiritele rele. Dansatorii poartă costume albe, veste roșii și flutură eșarfe albe.

În Spania – Postul Mare constituie o perioadă de meditație, rugăciune și privațiuni, care-i purifică pe oameni și îi pregătește pentru miracolul Învierii. În Duminica Floriilor, oamenii merg la biserică, iar copiii duc ramuri și frunze de palmier pentru a fi binecuvîntate de preot. Băieții au ramuri simple, în timp ce fetele duc unele ornate cu bomboane și beteală. În Sâmbăta Mare, toată lumea merge la biserică, iar duminica se ia masa în familie și se merge în vizită la rude.

În Finlanda în ajunul sărbătorii sunt aprinse focuri de tabără uriașe. Familiile obișnuiesc să se adune în jurul focului în ideea că acest gest va alunga spiritele rele.

Pentru poporul din Grecia, ouăle simbolizează un omagiu adus sîngelui lui Iisus, fiind totodată un simbol al fertilității și al belșugului. Sâmbăta Mare este dedicată pregătirilor, iar atmosfera generală este de voioșie și bună dispoziție. Bisericile sunt decorate de sărbătoare, oamenii sosesc pe înserat, având lumânări, iar la miezul nopții iau lumină și spun „Hristos a înviat!” (în limba greacă, „Christos anesti!”). În prima zi de Paște, au loc, în aer liber, diferite manifestări de bucurie pentru Învierea Domnului, consumîndu-se friptură de miel, ouă, salate și prajituri speciale. De asemenea, grecii manîncă o pâine rotundă (lipie), ornata cu o cruce făcută din ouă roșii, care se numeste Christopsomon.

În Italia, în dimineața zilei de duminică, se aud din nou clopotele, care-i anunță pe oameni că Iisus a înviat. Copiii găsesc ouă ascunse prin casă sau în grădină. Spre deosebire de alte țări, în Italia, copacul care simbolizează victoria vieții asupra morții este măslinul și nu palmierul. În duminica Floriilor, oamenii duc la biserică ramuri de măslin și palmier pentru a fi sfințite. După ce toți oamenii s-au adunat în biserică, ușile se închid, simbolizând porțile Ierusalimului. Preoții ciocănesc de trei ori și ușile se deschid, muzica se revarsă în acorduri vesele, iar oamenii flutură ramurile, comemorînd astfel întrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim. În Vinerea Mare, multe biserici reconstituie ritualul spălării picioarelor. Se aleg 12 bărbați săraci din parohie, care simbolizează cei 12 apostoli, iar preotul, acționînd ca Iisus Hristos, le spală picioarele. Prima zi de Paște este o zi a fericirii și a speranței renăscute. Oamenii consumă produse tradiționale, dintre care cea mai importantă este friptura de miel, consumată împreună cu o salată de ouă fierte.

În Rusia, ca și în Moldova, creștinii merg la biserică în noaptea de sâmbătă. La miezul nopții, ei ies afară și înconjoară biserica, intonând cîntece religioase. După binecuvantare, oamenii se întorc acasă, unde iau cina: friptură de miel, pui, porc, ouă și cozonac.

În Brazilia Săptămana Mare începe cu o ceremonie de binecuvantare a ramurilor de palmier, care sunt împletite în diferite modele complicate, reprezentând cruci, steaguri, litere și alte obiecte asemănătoare. Străzile sunt împodobite, iar o procesiune de oameni circulă încet prin tot orașul, purtând statuete reprezentând pe Fecioara Maria și Iisus Hristos. În aceste zile, se consumă o anumită mâncare, denumită pacoca și care este servită oricărui musafir care intră în casă. În Sâmbăta Mare, se celebrează un mic ritual care evocă sinuciderea prin spânzurare a lui Iuda.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here